Social Icons

7Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΤΑ ΆΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ



-Πάνω από 140 νεκροί
- Θρήνος για τους νεκρούς, δάκρυα συγκίνησης για όσους βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια
- Ήταν ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων 50 χρόνωνΟι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 14:57, όταν τα Ρίχτερ συντάραξαν το λεκανοπέδιο. Είχε προηγηθεί ένας υπόκωφος θόρυβος που προμήνυε τα όσα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα θα συνέβαιναν. Η γη άρχισε να σείεται, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε αυτόματα, και δεκάδες κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.



Η Αθήνα είχε χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο. Ο σεισμός της Πάρνηθας, εντάσεως 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες, 40.000 άστεγες οικογένειες και πολλά κατεστραμμένα κτίρια.


Ημέρα θλίψης, μνήμης, αλλά και οργής. Για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους στα συντρίμμια της Ρικομέξ και της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ κανείς να τιμωρηθεί για τις εγκληματικές αμέλειες και κακοτεχνίες. 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε την Αττική από την εποχή των πολέμων. Τον πανικό των πρώτων λεπτών διαδέχτηκαν οι απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν ζωές κάτω από τα χαλάσματα. 


Κοντά στους διασώστες της ΕΜΑΚ, συνεργεία από εθελοντές που νυχθημερόν έψαχναν για μια ένδειξη ζωής...
Το 2007 έγινε η δίκη για τη Ρικομέξ. Οι 33 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν ενώ στους συγγενείς δόθηκαν ως αποζημιώσεις απο 17.000 έως 40.000 ευρώ. Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την καταβολή 18 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς ενώ επέρριψε ευθύνες στη Νομαρχία η οποία δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου. Το 2012 το Περιφερειακό Συμβουλίο Αττικής αποφάσισε τελικά την καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.
Στις δίκες για τις άλλες καταρρεύσεις εργοστασίων οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι εκτός απο εκείνους της Faran οι οποίοι αθωώθηκαν. Για την κατάρρευση πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση τα αδικήματα παραγράφηκαν.
Η 7η Σεπτεμβρίου του 1999 στοιχειώνει ακόμη, τα Άνω Λιόσια και τις Αχαρνές και τους Θρακομακεδόνες. Ποιος θα ξεχάσει τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κάτω απ’ τα ερείπια; Τις νεκρικές πομπές να διαδέχονται η μια την άλλη στα νεκροταφεία; Τα συσσίτια, τις ουρές στο Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων; Τους τεράστιους καταυλισμούς λυομένων οικίσκων; Τα κτίρια που χάθηκαν και τις περιουσίες που καταπλακώθηκαν; Θα περάσουν χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός στις ψυχές των κατοίκων...Ημέρα μνήμης σήμερα λοιπόν για τα θύματα της τραγωδίας, όχι μόνο για τις οικογένειες που πενθούν, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αμέλειες του παρελθόντος,,

Όσοι τα κατάφεραν δεν ξεχνούν...
Ευχόμαστε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ...