Social Icons

Λόγων τε ῥήτηρ καί ἔργων τε πρήκτηρ


Στην Ομηρική του διάσταση το πρότυπο του ήρωα συνοψίζεται στην έκφραση: ‘’λόγων τε ῥήτηρ καί ἔργων τε πρήκτηρ’’. Ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης όποιος πληρούσε τα ανώτερω κριτήρια ήταν αποδεκτός ως ηρωική μορφή (στη Ιλιάδα βλέπουμε απ’τη μία τον άρχοντα Νέστορα αλλά και τον Θερσίτη).
Η έκφραση ‘’λόγων τε ῥήτηρ’’ δήλωνε εκείνον που ήταν ικανός στην ομιλία. Με άλλα λόγια όποιον ήταν τόσο σεβαστός ανάμεσα στους συμπολεμιστές του ώστε αφενός να τον αφουγκράζονται αφετέρου να πείθονται από εκείνον.
Η έκφραση ‘’ἔργων τε πρήκτηρ’’ χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει όποιον ήταν γενναίος στο πεδίο της μάχης. Όποιον δηλαδή ξεχώριζε με τα έργα και τ’ αδραγαθήματά του. Δυστυχώς τα συγκεκριμένα ιδανικά στην εποχή των λαμογιών και των καιροσκόπων έχουν περιοριστεί και όσοι τα ενστερνίζονται χαρακτηρίζονται φασίστες ή και γραφικοί. 
Και αυτό διότι πλέον όσοι αντιπροσωπεύουν ακόμα το παλαιοκοματικό και κατ’ επέκτασιν σάπιο πολιτικό σύστημα δεν είναι συνεπείς ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις. Επί αρκετές ημέρες ακούγαμε ορισμένους βουλευτές της συγκυβέρνησης να εξανίστανται με πρόφαση το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο που τελικά υπερψηφίστηκε την Κυριακή. Ο κλαυσίγελος που αυθόρμητα εκδηλωνόταν στους υποψιασμένους όταν τους ακούγαμε να ‘’επαναστατούν’’ στα κανάλια και στα ραδιόφωνα ήταν αυθόρμητος. Δικαιολογημένα αφού για άλλη μια φορά οι απειλές τους περί καταψήφισης αποδείχθηκαν κωμικές κραυγές αστείων, δουλοπρεπών και αξιολύπητων υπαλληλίσκων.
Όσο για εκείνους που καταψήφισαν μερικώς ή δήλωσαν παρόντες σε κάποια άρθρα, πολύ λαικά τους λέμε: ’’νωρίς το θυμηθήκατε’’. Ως εκ τούτου ας μην κομπάζουν παριστάνοντας τους υπερασπιστές του λαού όταν προηγουμένως τον έχουν καταδικάσει υπερψηφίζοντας δεκάδες επονείδιστα νομοσχέδια. Συμπερασματικά καταλήγουμε στον εύστοχο και ενδεικτικό χαρακτηρισμό του βουλευτή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής, Η. Παναγιώταρου ο οποίος χαρακτήρισε τους δήθεν αντάρτες βουλευτές ΚΟΤΕΣ...


                Πάτροκλος Αντωνίου
Τ.Ο. ΑΧΑΡΝΩΝ-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ