Social Icons

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ


Πονοκέφαλο αποτελεί για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δραματική μείωση της απόδοσης κλάσεων στρατευσίμων τα επόμενα χρόνια, ως απόρροια του τεράστιου προβλήματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει την χώρα μας.

Το 1999 οι στρατεύσιμοι ήταν περίπου 89.000, ενώ το 2029 θα είναι μόλις 43.000. Σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι τελικώς απαλλάσσονται ή προβαίνουν σε ανυποταξία.

Όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου απαιτούνται δραστικά μέτρα, και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ακόμη και σχέδιο για την εθελοντική στράτευση των γυναικών κατά έξι μήνες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πρόσληψη 1.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης με θητεία μέχρι τριών ετών έχει κολλήσει λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και των περικοπών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο θεσμός του επαγγελματία οπλίτη έχει καταστεί ανενεργός. Τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί κατά 50% οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις στελεχών λόγω των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό συνεχίζονται αμείωτες.

Νέο κύμα παραιτήσεων προκαλεί μάλιστα η επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ενστόλων στο 58ο έτος της ηλικίας τους.