Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στον κατακερματισμό, στην απώλεια της ιδεολογικής συνοχής, στην διάσπαση του κοινωνικού ιστού, στοιχεία που πλαισιώνουν έναν πολιτικό μιθριδατισμό και μία πολιτισμική πρωτίστως κρίση. Η αδιαφορία για τους πνευματικούς ανθρώπους αυτού του ιστορικού τόπου και για την υπόσταση της γλώσσας μας ή μάλλον η ικανοποίηση της διάλυσής της που αποδεικνύεται πειραματικά, αν συγκρίνει κανένας τα γραπτά διαδοχικών γενεών μαθητών ή φοιτητών, θα διαπιστώσει την πνευματική και λεκτική πενία, οφείλεται σε ένα κατεξοχήν σαθρό πολιτικό κορμό και κατά δεύτερον στις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει στην Παιδεία.
Εθνική ντροπή προκαλεί σε κάθε γνήσιο Έλληνα και Ελληνίδα η εγκατάλειψη των οικιών ανθρώπων, που μεγαλούργησαν με τη ζωή και το έργο τους στην Πατρίδα μας. Εκτός από την οικία του Παύλου Μελά, που είχαμε αναφερθεί παλαιότερα, άλλη μία εγκαταλελειμμένη οικία, αυτή του Άγγελου Σικελιανού η οποία βρίσκεται στην παραλία της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, έγινε αφορμή για την ερώτηση του Βουλευτή Β’ Αθηνών του Κινήματός μας, Γεώργιου Γερμενή.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της οικίας- μουσείο, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης αν και οι λέξεις αυτές φαντάζουν ιλαροί χαρακτηρισμοί. Ανθρώπινες ακαθαρσίες παντού και αμέτρητα σκουπίδια συμπληρώνουν το σκηνικό της αποσύνθεσης, ενώ τη νύχτα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και μετατρέπεται σε βασίλειο περιθωριακών στοιχείων και ανομίας. Το τραγικό είναι πως πλήθος κόσμου πραγματοποιεί πλησίον αυτού του χώρου προγραμματισμένες εκδηλώσεις και επισκέψεις στη Μονή Φανερωμένης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αισθητική και την υγεία των επισκεπτών.
Τι απογοήτευση και όνειδος να επικρατεί μία τέτοια κατάσταση γύρω από το σπίτι ενός τόσο μεγάλου ποιητή, ο οποίος μέσα από τα ποιήματά του διαλάλησε τον σεβασμό στη φύση και κήρυξε την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον. Πόσοι νέοι μας, έχουν γνωρίσει αυτή την πνευματική μορφή, η οποία συνειδητά πρόβαλλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την εναρμόνιση του πολιτισμού προς τη φύση και την ισοτιμία ηθικών και φυσικών αξιών; Πόσοι εκπαιδευτικοί δίδαξαν Σικελιανό και την πίστη του Έλληνα ποιητή στην ταύτιση της ψυχής του ανθρώπου με τη βαθιά βιολογική και φυλετική του ευθύτητα, η οποία θα τον οδηγήσει στην πληρότητα και την ευτυχία; Ο Άγγελος Σικελιανός υπήρξε μια μοναδική μορφή που καυτηρίαζε τα ανεδαφικά κριτήρια μίας άδειας και κενής από πρότυπα και αξίες κοινωνία, η οποία λειτουργώντας σαν ένας τυφλός οδοστρωτήρας καταστρέφει την Τέχνη, Εκπαίδευση και Επιστήμη.
Πετώντας λοιπόν στη λήθη και στην αφάνεια ποιητές, συγγραφείς, ήρωες της Ιστορίας μας, οι εντολοδόχοι της τρόικα προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους νέους μας την ανάγκη που έχουν από προσωπικότητες που μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους την προβληματικότητα, την ευθύνη και την αξιοπρέπεια του συνόλου και να τους κάνουν κοινωνούς της ιστορίας, των αξιών και των αρετών. Φτάσαμε πια σε μία εποχή «εκτρωματική» με πολίτες αποκομμένους από τις ρίζες της παράδοσης και χωρίς ηθικές αρχές και ελλαδική συνείδηση.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταδικάζει τους εθνομηδενιστές και πολέμιους του πολιτισμού της Χώρας μας, οι οποίοι δεν κινητοποιούν τις τοπικές αρχές και φορείς για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής, ώστε το σπίτι- μουσείο του Άγγελου Σικελιανού να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό και μάλιστα σε σχολεία και νεολαία. Είμαστε οι μόνοι, που ζητούμε την στροφή της Παιδείας μας στην αρχαιοελληνική Ιστορία και την επιστροφή μας στις ρίζες και στις παραδόσεις, από όπου ξεπήδησαν αξίες, αρετές και ιδανικά, τα οποία θα αποτελέσουν και την αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος των επόμενων γενεών. Κατακρίνουμε τον χαρακτήρα της σημερινής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, η οποία με την τεχνοκρατική της αλλοτριωτική μορφή απομακρύνει τον ρόλο της από την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των Ελληνοπαίδων, την πνευματική τους καλλιέργεια και αυτονομία, την όξυνση της κρίσης τους και της αντίληψής τους, την ευαισθησία τους και πάνω από όλα τον σεβασμό τους προς την Ιστορία τους και τους προγόνους τους.
Τελειώνοντας ας θυμηθούμε τα σοφά λόγια του κυνικού φιλοσόφου Διογένη: «Παιδεία τοις μεν νέοις σωφροσύνη, τοις δε πένησι πλούτος, τοις δε πλουσίοις κόσμος».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Συναγωνιστή Γερμενή:
Ερώτηση για την εγκληματική εγκατάλειψη της οικίας του Άγγελου Σικελιανού
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Η μνημονιακή κυβέρνηση αρωγός στην εγκληματική εγκατάλειψη της οικίας του Άγγελου Σικελιανού»
Ο Άγγελος Σικελιανός θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του αιώνα μας και αυτό γιατί εκπροσωπεί μια ιδιάζουσα σύνθεση της ποίησης με τη φιλοσοφία. Καμία δε πνευματική μορφή στον κόσμο δεν έχει μείνει ασυγκίνητη μπροστά στη μεγάλη του ποιητική ανθολογία. Το σπίτι του μεγάλου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, το οποίο βρίσκεται στην παραλία της Φανερωμένης στην Σαλαμίνα, χτισμένο το 1878 από τις πέτρες του παλιού ανεμόμυλου που υπήρχε στη θέση του, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μοναστήρι και ησυχαστήριο. Κατόπιν, το 1933 παραχωρήθηκε στον ποιητή μας κι έτσι έγινε οικία του μέχρι το 1951 που πέθανε. Για 40 ολόκληρα χρόνια έμεινε ερειπωμένο και το 1991, σε εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού, η σύζυγός του Άννα Σικελιανού εξέφρασε την επιθυμία να αναστηλωθεί το σπιτάκι και να δώσει προσωπικά τους αντικείμενα για να δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο. Η αποκατάσταση του σπιτιού ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το καλοκαίρι του 2006, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές που γέννησε το Έθνος μας. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες του Μουσείου, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, αν και οι λέξεις αυτές φαντάζουν ιλαροί χαρακτηρισμοί. Ανθρώπινες ακαθαρσίες παντού και αμέτρητα σκουπίδια συμπληρώνουν το σκηνικό της αποσύνθεσης, ενώ τη νύχτα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και μετατρέπεται σε βασίλειο περιθωριακών στοιχείων και ανομίας. Το τραγικό είναι πως πλήθος κόσμου πραγματοποιεί πλησίον αυτού του χώρου προγραμματισμένες εκδηλώσεις και επισκέψεις στην Μονή Φανερωμένης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αισθητική και την υγεία των επισκεπτών-προσκυνητών.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει σε όλους μας το μεγαλείο της απαξίωσής της και την παγερή αδιαφορία της, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι νέοι μας έχουν ανάγκη από προσωπικότητες που μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους την προβληματικότητα, την ευθύνη και την αξιοπρέπεια του συνόλου. Οι ποιητές μας, οι συγγραφείς, οι διανοητές είναι συγχρόνως και οδηγοί, ταγμένοι να δημιουργούν ενότητα και με τα έργα τους να απαντούν στα αγωνιώδη προβλήματα των συνανθρώπων μας και να τους κάνουν κοινωνούς της ιστορίας, των αξιών και των αρετών. Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση μας έφερε έναν παρηκμασμένο και κατακερματισμένο σε αξίες κόσμο, για να φτάσουμε σήμερα στην εποχή του μνημονίου, να είμαστε αποκομμένοι από τις ρίζες της παράδοσης και χωρίς ηθικές αρχές και ελλαδική συνείδηση. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να διασώσουμε την πολιτιστική μας και εθνική μας κληρονομιά και, μέσα από τις άλυτες οικονομικές αντινομίες που μας οδήγησε η πολιτική παραζάλη και η Τρόικα, να επανέλθει σε λειτουργία το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού και να δεχθεί ξανά επισκέπτες.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Για ποιο λόγο δεν υπάρχει μέριμνα, ώστε να κινητοποιηθούν οι τοπικοί φορείς σε ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθεί, μεταξύ των άλλων, το εν λόγω σπίτι-μουσείο που βρίσκεται στην παραλία της Φανερωμένης;
Προτίθενται να αστυνομεύσουν τον χώρο επαρκώς, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες παρόμοιες εικόνες ντροπής και ασυδοσίας;
Γίνονται έρευνες για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη;
Αθήνα, 23/01/2014
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ