Social Icons

Έλληνες Γιατροί: Ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων


Κορώνα γράμματα απ’ ότι φαίνεται παίζει το Υπουργείο Υγείας τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων νεφροπαθών, καθώς εγκρίνει την προμήθεια ακατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης για να εξοικονομήσει ελάχιστα ποσά!Το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), αναιρεί το καθήκον επιλογής των φίλτρων αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως ορίζει η ιατρική πρακτική διεθνώς....
αλλά δίνει το δικαίωμα στις εκάστοτε διοικήσεις των νοσοκομείων, μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή ποιότητας ή με πλαστές προδιαγραφές από χώρες της Ασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων αιμοκαθαρόμενων και ταυτόχρονα αποκλείοντας και τις Ελληνικές εταιρίες παραγωγής φίλτρων αιμοκάθαρσης, οι οποίες δίνουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα, αμφιβόλου ποιότητας, σε κάθε συνεδρία. Αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή, κάθε φορά, κινδυνεύουν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή, είτε από αλλεργικό σόκ, είτε από την υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση αρτηριακής πίεσης ουρεμικό στρές από μη καλή κάθαρση, καταστροφή αγγειακών προσπελάσεων κτλ). Αυτά τα μέτρα και αυτές οι πολιτικές δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο την υγεία των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών, αλλά εξυπηρετούν και τις πελατειακές σχέσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων με ξένες εταιρίες από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν να δώσουν στους διαγωνισμούς χαμηλότερη τιμή, εκτοπίζοντας τις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής φίλτρων.

Το φίλτρο αιμοκάθαρσης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ζωή των ασθενών, δεν πρέπει να αλλάζει ο τύπος του φίλτρου σε κάθε συνεδρία, αλλά πρέπει να τηρείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο προδιαγραφών ποιότητας, καθώς από αυτό εξαρτάται η ζωή του αιμοκαθαρόμενου. Γι’ αυτούς τους λόγους η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δηλώνει πως βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες νεφροπαθείς στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για αξιοπρεπείς συνθήκες αιμοκάθαρσης. Επίσης, στηρίζουμε όλες τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής φίλτρων, φαρμάκων και αναλωσίμων, καθότι αυτές πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια ποιότητας και δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, ενάντια στις μνημονιακές πρακτικές του rebate και του clawback, χωρίς να υποβαθμίζουν, σε καμία των περιπτώσεων, την ποιότητα των προϊόντων τους.