Social Icons

Ομιλία από τον συναγωνιστή Νικόλαο Λεμοντζή για τον Εθνομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου

΄Οπως αποδείχθηκε η Τοπική Β.Προαστίων ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει το πλήθος κόσμου που  συνέρρευσε την Παρασκευή 8/3 στην εκδήλωση μνήμης για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου με κεντρικό ομιλητή τον συναγωνιστή Νικόλαο Λεμοντζή, ο οποίος με την ομιλία του έκανε τους παρευρισκομένους να νιώσουν ρίγη συγκίνησης γι΄ αυτόν τον ημίθεο...
΄Οπως μας τόνισε ο ομιλητής, σε πολύ λίγους ανθρώπους η ζωή δίνει πραγματική ευκαιρία να κάνουν κάτι για την Πατρίδα τους. Οι περισσότεροι θα περάσουν τη ζωή τους με μόνη υποχρέωση πατριωτισμού την τιμιότητα και την εργατικότητα, στον τομέα του καθενός. Σε κάποιους όμως η μοίρα επιφυλάσσει πραγματικά διλήμματα. Να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην καλοπέραση και την δυσκολία, ανάμεσα στην ρουτίνα και τα βάσανα, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Οι πιο πολλοί από αυτούς συνήθως επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Σε ορισμένους όμως η μοίρα, ή αν θέλετε η συνείδηση, τους επιβάλλει την επιλογή της δύσκολης διαδρομής. Κάποιοι δε ,είναι «καταδικασμένοι» να γίνουν σύμβολα, να γράψουν ιστορία, να γίνουν οι ίδιοι Ιστορία. Δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην αγαπά τη ζωή, που να μην θέλει να ζήσει. Όμως, μπροστά στο δίλημμα της βιολογικής επιβίωσης έναντι της Πατρίδας, γι αυτούς τους λίγους, υπερισχύει η Πατρίδα.. Έτσι, πριν 56 χρόνια, ένας «καταδικασθείς» να γίνει σύμβολο επέλεξε κι αυτός την Πατρίδα. 56 χρόνια δεν είναι τόσο πολλά. Κάποιοι που τον γνώρισαν ζουν ακόμα ανάμεσα μας. Φανταστείτε να ζούσαν ακόμα άνθρωποι που γνώρισαν τον Λεωνίδα, τον Παλαιολόγο, τον Διάκο. Διότι ισάξιος με αυτούς ήταν ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.



Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο συναγωνιστής Κ.Αλεξανδράκης ο οποίος προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να διαβάσουν το βιβλίο του Ν.Λεμοντζή "Ο Αετός του Μαχαιρά"για να μάθουν ακόμη περισσότερες άγνωστες πτυχές για τη ζωή και το έργο του Γρ.Αυξεντίου.