Social Icons

ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ Η Τ.Ο. Α. ΛΙΟΣΙΩΝ - ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία τιμής και μνήμης με αφορμή την μαύρη επέτειο της εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησο στις 20 Ιουλίου 1974.
Κατα την ομιλία του ο συναγωνιστής Σ.Κ. ανέφερε τα εξής: 
H περίοδος της Μεταπολίτευσης θα είναι πολύ εύκολο να περιγραφεί απο τον ιστορικό του μέλλοντος, ως μια εποχή κατα την οποία το νέο ελληνικό κράτος παρήκμαζε σε όλους τους τομείς. Η ιστορική αυτή περίοδος σημαδεύεται απο την πτώση των Απριλιανών και την προδοσία της Κύπρου. Το χρόνιο πρόβλημα της Κύπρου θα μπορούσε να έχει λυθεί ήδη απο τα 1964.
Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λιντον Τζόνσον έκανε προσφορά για την επίλυση του ζητήματος προτείνοντας η Κύπρος να ενωθεί με την Ελλάδα και απ’ την άλλη η Τουρκία να κρατήσει μία βάση στην Χερσόνησο της Καρπασίας ως εγγύηση οτι δεν θα δεχθεί επίθεση. Η πρόταση απερρίφθη λόγω της ματαιδοξίας του Μακαρίου.Η ΕΙΣΒΟΛΗ ξεκίνησε το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 με την απόβαση τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή Πεντεμίλι λίγο έξω από την Κυρήνεια. Η παραλία και όλη η πλευρά του Πενταδάκτυλου που κοιτάζει προς τα παράλια της Τουρκίας ήταν ουσιαστικά αφύλακτη, καθώς οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς ήταν απασχολημένες στο πραξικόπημα που ξέσπασε πέντε μέρες νωρίτερα. Μοιραία, οι Τούρκοι στρατιώτες δεν συνάντησαν καμία ουσιαστική άμυνα και με ευκολία κατέλαβαν αρχικά την παραλία και στη συνέχεια προχώρησαν προς την πόλη της Κυρήνειας.
Τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς είχαν εντοπίσει ήδη από τα μεσάνυχτα της 19 Ιουλίου ύποπτες κινήσεις έξι τουρκικών πλοίων ανοιχτά της Αττάλειας με κατεύθυνση προς την Αμμόχωστο. Το ΓΕΕΦ ωστόσο, θεώρησε πως επρόκειτο για άσκηση και δεν έλαβε κανένα μέτρο.
Λίγες ώρες αργότερα, στις 4 το πρωί, άλλα έντεκα τουρκικά πλοία είχαν φθάσει μόλις 15 μίλια έξω από την Κυρήνεια. Επρόκειτο για αποβατικά πλοία. Η Εθνική Φρουρά αντέδρασε όταν ήταν πλέον αργά. Στις 04:45 το πρωί η τουρκική αεροπορία άρχισε τους βομβαρδισμούς, ενώ τα αποβατικά πλοία κινούνταν προς τις ακτές.Η απόβαση ξεκίνησε στις 07:15, η επιστράτευση ωστόσο απ' το ΓΕΕΦ καθυστέρησε πολύ. Στην Αθήνα το ΓΕΣ διέταζε την ΕΛΔΥΚ να μη βγει από το στρατόπεδό της στο Γερόλακο, κάτι όμως που δεν έπραξε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, καθώς πρόλαβε και απομάκρυνε το μεγαλύτερος μέρος της μονάδας, πριν από τους βομβαρδισμούς. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην προτέρα της επεμβάσεως κατάσταση. Ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας σημειωθεί ότι η συνθήκη είχε ως σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Έλληνες της Κύπρου έχουν κάθε λόγο να νοιώθουν προδομένοι. Τόσο για την προδοσία της πολιτικής ηγεσίας, του «Η Κύπρος κείται μακράν», όσο και για την προδοσία του ενιαίου αμυντικού δόγματος επί Κων/νου Σημίτη.
Η Κύπρος δεν είναι μακριά. Όχι, όσο υπάρχουν οι νεκροί της ΕΛΔΥΚ και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι, όχι όσο ζητούν δικαίωση οι σφαγιασθέντες άμαχοι, όχι όσο αναβοσβήνει τα βράδια η ημισέληνος στον Πεναδάχτυλο.