Social Icons

ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩ Η ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ



Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός»

Εν μέσω κορύφωσης της επίδει­ξης δύναμης από πλευράς του διεθνούς τοκογλυφικού χρημα­τοπιστωτικού συστήματος προς την αδύναμη όπως αποδεικνύε­ται κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αρι­στερά», έχουν ενταθεί οι αναφορές περί πιθανοτήτων εξόδου από το ευρώ, υιοθέ­τησης εθνικού νομίσματος, χρεοκοπίας ε­ντός ή εκτός ευρωζώνης και άλλα πολλά.
Από τις φιλόξενες σελίδες του ΕΜΠΡΟΣ θα παραθέσουμε, για την ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας, μια ανάλυ­ση των προτάσεων ή επιλογών, που έ­χουν κατά καιρούς εμφανισθεί στον διεθνή τύπο και ιστολόγια ως εναλλακτικές πολι­τικές που θα μπορούσε θεωρητικά να ανα­λάβει μια κυβέρνηση με στόχο την απε­λευθέρωση της πατρίδας από τα δεσμά των διεθνών τοκογλύφων. Πρέπει να υπο­γραμμίσουμε, ότι όλες οι επιλογές ενέ­χουν κινδύνους, για τους οποίους αφε­νός πρέπει να έχει προετοιμασθεί κατάλ­ληλα ο λαός, αφετέρου να υπάρχει κυβέρ­νηση με θέληση, γνώση, πρόγραμμα, ικα­νότητες και πάνω απ’ όλα παλλαϊκή εθνι­κή στήριξη στο εγχείρημα. Άλλωστε το μέγεθος του κινδύνου διατύπωσε πρό­σφατα, ορθά και περιεκτικά ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος : «.. Για να υπάρξει εθνικό νόμισμα θα πρέ­πει να υπάρχει αυτάρκης εθνική παραγω­γή..».

Το ευρώ φαίνεται να πάντρεψε αταί­ριαστα ζευγάρια. Την 1η Ιουνίου 2012 υ­πήρξε ένα άρθρο στην εφημερίδα Telegraph της Βρετανίας με τον τίτλο «Για­τί τερματίζεται η ερωτική σχέση Ευρώ­πης/ευρωπαϊκών χωρών και Ευρωπαϊκής Ενωσης» και μετατρέπεται σε αναγκαστι­κή συμβίωση. Σε σχετική έρευνα, της ο­ποίας τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στο εν λόγω άρθρο, τα δύο τρίτα από τους 9.000 συμμετέχοντες, αναγνωρίζουν ως λανθασμένη την επιλογή να είναι το ευ­ρώ μοναδικό νόμισμα στις χώρες τους-μέ- λη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η επιλογή αυ­τή ήταν εξ αρχής τραγικά αταίριαστη, και όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις η αι­τία είναι το χρήμα. Σαν μια ζωηρή νέα, δεμένη τραγικά με ένα τυραννικό γέρο ξεκούτη, η οποία προσπαθεί κλαίγοντας να απαλλαχθεί απ’ τα δεσμά της αλλά μά­ταια. Εφόσον αναγκαστεί να χρεοκοπήσει λόγω του δυσβάσταχτου χρέους της, θα εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευ­ρωζώνη και να προχωρήσει στην έκδοση δικού της νομίσματος-δραχμών, και για την αυθάδεια της θα χτυπηθεί βάναυσα α­πό τους κερδοσκόπους των διεθνών τοκογλυφικών αγορών συναλλάγματος.

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι ώστε να αποφευχθεί ένα άσχημο διαζύγιο. Οι συνθήκες και συμφωνίες που δεσμεύ­ουν τα έθνη-μέλη της Ένωσης αποτελούν απλά ένα πακέτο κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ με αμοιβαία συμφωνία. Βέβαια, ιδιαί­τερα σε περιπτώσεις κρίσεων, οι κανόνες αυτοί μπορούν κάλλιστα να παραβιασθούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

(ΕΚΤ), προκειμένου να διασώσει τις τρά­πεζες παραβίασε μια σειρά κανόνων, ό­πως έπραξε και η Ομοσπονδιακή τράπε­ζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τη διά­σωση της Wall Street το 2008. Ας προ­σεγγίσουμε πέντε δημιουργικές εναλλα­κτικές διαζυγίου.

Ο ανοιχτός γάμος: επιστροφή στη δραχμή χωρίς εγκατάλειψη του ευρώ

Όπως γράφει ο James Skinner, πρώην πρόεδρος του ιδρύματος New Economics Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ίδρυ­μα για τη Νέα Οικονομία), εισηγείται την έκδοση δραχμών από την Ελληνική κυ­βέρνηση χωρίς την εγκατάλειψη του ευρώ ως παράλληλου νομίσματος. Οι δραχμές θα κυκλοφορούν για τοπική/εσωτερική χρήση (πληρωμές δημοσίου, πρόσληψη και αμοιβές εργαζομένων, κατασκευές δημοσίων έργων και ανάπτυξη κοινωνι­κών υπηρεσιών). Όπως αναφέρει, η Ελλά­δα υποφέρει από έλλειψη χρήματος γιατί η μόνη πηγή, το μοναδικό νόμισμα, το ευ­ρώ, έχει στεγνώσει. Το Δημόσιο, υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κατανα­λώσει νέο-κομμένο χρήμα που θα κατευθυνθεί κατευθείαν στην πραγματική οικο­νομία, παρακάμπτοντας τον ιδιωτικό τρα­πεζικό τομέα. Έτσι θα αποφύγει την αύξη­ση του δημόσιου χρέους της, θα αντιμετω­πίσει άμεσα την ανεργία ενώ τα δύο νομί­σματα θα συνυπάρχουν.

Η λύση αυτή εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην Αργεντινή μετά την κατάρρευση του νομίσματός της, το 2001.Τρία έτη μετά, η χώρα μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυ­ξήθηκαν οι εξαγωγές, σταθεροποιήθηκε το νόμισμα, επέστρεψαν οι επενδυτές, μειώθηκε η ανεργία και η οικονομία για δύο συνεχόμενα έτη πέτυχε ρυθμό ανά­πτυξης 8%.
Ατομικοί και όχι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί για το ζευγάρι – ο καθένας τα δικά του χρήματα. Να το πούμε διαφορε­τικά, έκδοση EURO στις «εθνικές» κεντρι­κές τράπεζες, όχι μόνο στην ΕΚΤ : να πά­ρουν φωτιά οι εκδοτικές μηχανές της Τρά­πεζας της Ελλάδος στο νομισματοκοπείο

Σύμφωνα με το άρθρο 14.4 των Πρωτο­κόλλων θέσπισης του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού συστήματος Κεντρικών Τρα­πεζών, προβλέπεται ότι κάθε ευρωπαϊκή «εθνική» κεντρική τράπεζα έχει θεωρητικά το δικαίωμα να επιτελεί τις ίδιες τραπεζικές εργασίες όπως και η ΕΚΤ. Οι ιδρυτές του ευρώ προέβλεψαν και άφησαν νομισματι­κά παράθυρα ανοικτά, τα οποία εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να λύ­σουν το ευρωπαϊκό ζήτημα χρέους, γρή­γορα και χωρίς την επιβολή εξοντωτικών φορολογικών μέτρων. Οι ερμηνευτές των διατάξεων του άρθρου υποστηρίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τυπώσει ευρώ και υπάρχει προηγούμενο στο θέμα αυτό. Βασιζόμενη στο άρθρο αυτό η κε­ντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε 80 δις ευρώ ως «έκτακτη βοήθεια ρευστότη­τας» και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έ­χει ήδη τυπώσει 44 δις (μέχρι τις αρχές του 2012). Προηγήθηκε βέβαια και ο Κανα­δάς που δανείστηκε από τη κεντρική του Τράπεζα μεταξύ 1939 και 1974 για να χρη­ματοδοτήσει μεγάλα δημόσια έργα και κοι­νωνικά προγράμματα. Το αποπλήρωσε με­τά από 25 έτη χωρίς πληθωρισμό, ανατιμή­σεις ή αύξηση του δημόσιου χρέους.

Διαζύγιο: Απλά, φύγε

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times στις 29 Μαϊου 2012, περίπου 130 δις ευρώ, που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα για «κερδίσει χρόνο» στην πραγ­ματική της οικονομία, κατευθύνθηκαν κυ­ρίως στην αποπληρωμή τόκων του χρέ­ους!!! Η τρόϊκα – η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή – που κατέχουν τα Ύ του ελληνικού χρέους, διαχωρίζουν και παρακρατούν από τα ποσά του προγράμ­ματος στήριξης τα ποσά των τόκων του χρέους που αναλογούν. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα εκτοξεύσει σε δυσθεώρη­τα και καταστροφικά ύψη το χρέος χωρίς να λαμβάνει ο ελληνικός λαός και η πραγ­ματική οικονομία ούτε ευρώ. To 2012, λίγο πριν την εφαρμογή του κουρέματος, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έχουν «καταφέ­ρει» επιτόκια άνω του 30%. Σύμφωνα με τον επενδυτικό Κανόνα 72, με 30% ετήσιο επιτόκιο, το χρέος διπλασιάζεται σε 2,4 χρόνια.

Εφόσον οι Έλληνες σήμερα δανείζο­νται για να πληρώσουν τους τόκους του χρέους πώς θα εξοφλήσουν χρέος που δι­πλασιάζεται μέσα σε 2,4 χρόνια;;; Με το ε­πιτόκιο του 30% θα πληρώσουν πάνω από μια φορά το ΑΕΠ της χώρας σε τόκους!!! Νομικά, μια σύμβαση (διάβαζε μνημόνιο) που δεν λειτουργεί θεωρείται άκυρη.

Ενδoσυζυγική στήριξη: η ευκαιρία της εθνικοποίησης των τραπεζών

Στη περίπτωση που δεν μπορεί να ευοδωθεί το διαζύγιο, το βάρος των εξωφρενικών τόκων μπορεί να ελαφρυνθεί με τη χρήση του προνομιακού επιτοκίου 1% που παρέχει στους τραπεζίτες της η ΕΚΤ. Το άρθρο 123 της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις-μέλη να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ, κάνο­ντας όμως μια εξαίρεση στην παράγραφο 2 για τα «δημόσιου χαρακτήρα πιστωτικά ιδρύματα»-τα οποία βέβαια η Ελλάδα θα διέθετε εφόσον προχωρούσε σε εθνικο­ποίηση των τραπεζών της. Θα μπορούσαν τότε να δανειστούν με τη σειρά τους με το ευνοϊκό επιτόκιο του 1% και να επαναγοράσουν φθηνότερα το εθνικό χρέος.

Σε σχετικό, συγκεκριμένο για την Ελλά­δα και το χρέος της, ερώτημα που έγινε προς την ΕΚΤ, η ΕΚΤ απάντησε ότι «.. .σύμ­φωνα με τη πρόβλεψη της Συνθήκης, τέ­τοιου τύπου εθνικοποιημένα τραπεζικά ι­δρύματα θα απολάμβαναν της ίδιας μετα­χείρισης εκ μέρους της ΕΚΤ όπως ακρι­βώς και τα ιδιωτικού συμφέροντος τραπε­ζικά ιδρύματα.». Αποτελεί δικαίωμα των διοικήσεων των τραπεζών να αποφασί­σουν τον τρόπο διάθεσης των πιστώσεων που έχουν λάβει από την ΕΚΤ.

Η λύση της Προίκας: Επιβολή Φόρου στις Συναλλαγές

Έχει αναφερθεί ότι η ΕΚΤ έχει εκδόσει και δανείσει στις τράπεζες από τον Δεκέμ­βριο του 2011 μέχρι την άνοιξη του 2012 σχεδόν 1 τρις ευρώ. Δηλαδή τρεις περί­που φορές το ελληνικό δημόσιο χρέος! Ε­άν οι εθνικοποιημένες ελληνικές τράπεζες προχωρούσαν σε επαναγορά του δημόσι­ου χρέους με δανεισμό με 1% από την Ε­ΚΤ, το χρέος θα αποπληρωνόταν μέσα σε

δέκα χρόνια με την είσπραξη ενός μέτρι­ου φόρου επιπέδου 0,3% επί των οικονο­μικών συναλλαγών.

Επιβάλλοντας έναν φόρο στις συναλλα­γές, θα είχαμε ίσως μια σημαντική πηγή ε­σόδων και θα απέτρεπε επιθέσεις των κερδοσκόπων εναντίον τόσο της νέας δραχμής όσο και εναντίον του χρέους της χώρας αλλά και της ευρωζώνης. Ο ειδι­κός φόρος συναλλαγών είχε υιοθετηθεί μέχρι το 2011 από 40 χώρες. Υπήρχε πα­ρόμοιος και στην Ελλάδα γνωστός ως Ε- ΦΤΕ (ειδικός φόρος τραπεζικών εργα­σιών).


Υπάρχει τρόπος εκεί που υπάρχει θέληση

Αναπτύξαμε το θέμα, όχι τόσο για να γίνει απόλυτα κτήμα των αναγνωστών, αφού δεν διαθέτουν όλοι τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά για να κα­ταδείξουμε ότι υπάρχουν εντός και εκτός Ελλάδας ισχυρές γνώμες και απόψεις για λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους από άλλη εναλλακτική πλευρά. Το πρό­βλημα είναι πού θα βρεθεί η θέληση με­ταξύ των σύγχρονων ηγετών της ευρω- κρατίας που κρατούν την εξουσία, οι ο­ποίοι δεν θα ασχοληθούν με το ζήτημα εξ αποστάσεως και ελαφρά τη καρδία. Τα «συζυγικά» προβλήματα της Ελλάδας και της ευρωζώνης πηγάζουν από αυθαίρε­τους κανόνες που θεσπίσθηκαν και μπο­ρούν να αλλάξουν μέσω συμφωνιών. Δυ­στυχώς όμως, φαίνεται ότι οι αρμόδιοι α­χυράνθρωποι των Βρυξελλών και της Νέας Υόρκης δεν ενδιαφέρονται να ρυθ­μίσουν την οικονομία της ευρωζώνηςπρος το δικαιότερο. Είναι απασχολημένοισε μια εκστρατεία εξαπάτησης ώστε να σταθεροποιήσουν τη δύναμη του μεγά­λου κεφαλαίου επί των επί μέρους ε­θνών.

Για να ξεφύγουν οι λαοί από το σενάριο αυτό πρέπει να διακρίνουν ηγέτες και κι­νήματα και να πάρουν μέσω αυτών τη δύ­ναμη στα χέρια τους. Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας, που ήδη αναδεικνύει δια πυρός και σιδήρου το κίνημα των Ελλήνων εθνικιστών, να αποτελέσει το εφαλτήριο του αγώνα εναντίον της δουλείας της τά­ξης της χρηματοπιστωτικής ελίτ.

Επιτρέψετέ μας, τελειώνοντας, να κά­νουμε μια πρόβλεψη, η οποία στηρίζεται βέβαια στην όλη στάση της κυβέρνησης συνεργασίας, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Παίζοντας τόσο καιρό το επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων δεν κατάφεραν παρά να επαληθεύσουν τους Έλ­ληνες εθνικιστές, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι η νέα κυβέρνηση θα μας οδηγήσει αργά αλλά σταθερά σε μνημονιακούς δρόμους, τερματίζοντας μάλιστα το κοντέρ των υποχωρήσεων. Έτσι θα δούμε σύντομα την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου μνημονίου «δοξάζοντας», αφενός την ι­σχύ των αγορών – που κατά τα άλλα θα χόρευαν πεντοζάλη στο ρυθμό της κυ­βέρνησης – αλλά αφετέρου και την παρά­δοση που τόσο δουλικά έκτισαν υπέρ των δανειστών όλες οι μεταπολιτευτικές κυ­βερνήσεις, αυξάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη το δημόσιο χρέος.

Α.Κ.