Social Icons

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ! Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ



Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας.

Προτάσεις και σενάρια για σκόρπισμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε τόσο, προτείνονται από την διοίκηση του δήμου Τρίπολης για να κουκουλώσουν προσωρινά το πρόβλημα με τα σκουπίδια της της Τρίπολης. Και όλα αυτά μέχρι να βρεθεί…»κάποια λύση» – που πιστέψτε μας – στο τέλος η …»λύση» θα είναι να προωθηθούν τα σκουπίδια στους Ιδιώτες – σωτήρες, πληρώνοντας τους κι από πάνω.

Η …»συνταγή» είναι παλιά και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ! 

Γιατί τα σκουπίδια είναι χρυσός και δεν τα χαρίζουμε στους Ιδιώτες.

Από τα σκουπίδια, μέσω της ανακύκλωσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέες, καθαρές θέσεις εργασίας, να προστατευθεί το περιβάλλον, να υπάρξει παραγωγή ρεύματος – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Καμία σχέση με την «θερμική επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων» του Μπόμπολα!!!
Και ο πλούτος να επιστρέψει στην τοπική κοινωνία.

Αντ’ αυτού, δείτε τι προτείνει η δημοτική αρχή της Τρίπολης:

«Την ενοικίαση ιδιωτικής έκτασης για τα σκουπίδια του δήμου, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

Η ιδιωτική έκταση βρίσκεται σχετικά κοντά στην πόλη, στην περιοχή Άγιος Βλάσης.

Η ενοικίαση του χώρου θα γίνει για έναν χρόνο με δικαίωμα μονομερούς παράτασης από τον δήμο για άλλους έξι μήνες, εφόσον παραστεί ανάγκη, και το ενοίκιο ορίστηκε στα 1.800 ευρώ τον μήνα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, «ο δήμος έφτασε στην έσχατη λύση» και πρόσθεσε ότι «τα σκουπίδια θα αποθηκευτούν στον προς ενοικίαση ιδιωτικό χώρο στον Άγιο Βλάση. Με την ολοκλήρωση της μονάδας προσωρινής διαχείρισης που ετοιμάζει ο δήμος στη θέση Μεγαβούνι, τα σκουπίδια θα μεταφερθούν εκεί και θα αποκατασταθεί πλήρως η ενοικιαζόμενη έκταση, ενώ τόνισε, ότι ο χώρος θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δολιοφθοράς».

Ο κ. Παυλής ενημέρωσε, ότι μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ανοιχτός διαγωνισμός για 3 με 4 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, έτσι ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος για να γίνουν οι μεταφορές των σκουπιδιών που στοιβάζονται στους δρόμους, ενώ διαβεβαίωσε, ότι η Τρίπολη δεν θα ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ο κόσμος μάς έδωσε πολύ μεγάλη ανοχή».

Εξάλλου, νέο διαγωνισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης αποφάσισε και η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης.

Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου Τρίπολης και περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά στο ποσό των 305 χιλιάδων ευρώ.

Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογράμμισε, πως ο δήμος Τρίπολης βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένης και της ανόδου της θερμοκρασίας που είναι προ των πυλών και έχει περάσει «την κόκκινη γραμμή» γι’ αυτό και άμεσα απαιτείται ανάληψη δράσης…»

Ιδού το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Αυγής για τα απορρίμματα σε όλη την Ελλάδα: 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα 4 κάδων.

Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρόταση μας προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων.

Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις ελάχιστες ποσότητες υπολειμμάτων.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

· Καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
· Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο.

Με γνώμονα την εμπειρία και γνώση του όλου διαχρονικού προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων κρίνεται απολύτως αναγκαία η εφαρμογή κατά προτεραιότητα της ιεράρχησης των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης, σύμφωνα με την αντεστραμμένη πυραμίδα προτεραιοτήτων της Ε.Ε.

Επομένως, πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις :

- Για την Πρόληψη
- Για την αλλαγή της σημερινής πολιτικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας με την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»
- Για επιπλέον συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών
- Για εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) οργανικών με ειδικό κάδο
- Για χρήση μηχανικών κομποστοποιητών σε μεγάλους παραγωγούς οργανικού υλικού.

Η δρομολόγηση των παραπάνω δράσεων θα αλλάξει την δυναμική της παραγωγής υπολειμμάτων προς επεξεργασία και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον αριθμό και την δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας τους.

Πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων λοιπόν με:

· Διαλογή στην πηγή! 
· Ανταποδοτική για τους πολίτες ανακύκλωση
κομποστοποίηση
· Επαναχρησιμοποίηση! 

Η διαχείριση με πρόληψη-μείωση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:
αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων
· μειώνονται οι τιμές ένεκα αποφυγής περιττών εξόδων (πχ συσκευασίας) με όφελος για τους καταναλωτές
· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης
· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια

Η διαχείριση με επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:

· αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων
· εξοικονομείται εισόδημα για τους πολίτες (τα επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα είναι φθηνότερα)
· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης
· δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο
· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια

Η διαχείριση με ανακύκλωση-λιπασματοποίηση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:

· αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων
· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης
· δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο
· εξοικονομούνται πόροι (πρώτες ύλες και ενέργεια)
· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια, εφόσον η διαχείριση δεν γίνεται από ιδιωτική επιχείρηση, αλλά από φορείς των τοπικών κοινωνιών.

Για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ τα Aστικά Στερεά Απορρίμματα (ΑΣΑ) έχουν αξία.

Ιστορικά, τα ΑΣΑ αντιμετωπίσθηκαν ως άχρηστα σκουπίδια, ως πρόβλημα προς απαλλαγή και γι’ αυτό η αρχική αντιμετώπισή τους ήταν η διάθεσή τους σε ΧΑΔΑ ή στην καλύτερη περίπτωση σε ΧΥΤΑ. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι επιστημονικές έρευνες, καθώς και πρακτικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι η μείωση-πρόληψη μέρους των ΑΣΑ (εξοικονόμηση πόρων – ενέργειας), η επαναχρησιμοποίηση του τμήματος των ΑΣΑ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από επισκευή-επεξεργασία, η ανακύκλωση άλλων τμημάτων των ΑΣΑ (πχ χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα κλπ), η κομποστοποίηση-λιπασματοποίηση του οργανικού κλάσματος μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων, στη δημιουργία νέου πλούτου.

Τα ΑΣΑ, έχουν αξία. Αποτελούν είτε πρώτες ύλες είτε ενδιάμεσα προϊόντα, που η επεξεργασία τους μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέων προϊόντων. Τα ΑΣΑ, αφού προέρχονται από προϊόντα, έχουν ενσωματωμένη εργατική δύναμη και υπεραξία (που ιδιοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και οι διαχειριστές της υπεραξίας), τις οποίες πλήρωσαν τελικά οι πολίτες αγοράζοντας τα προϊόντα. Τα ΑΣΑ λοιπόν, αποτελούν πλούτο που ανήκει στους πολίτες. Ενσωματώνοντας νέα εργατική δύναμη κατά την επεξεργασία και διαχείριση των ΑΣΑ μπορούν να παραχθούν νέα προϊόντα, μπορεί να παραχθεί νέος πλούτος.

Και εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Ποιός θα διαχειρισθεί τα ΑΣΑ, θα αποφασίσει για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου και θα καρπωθεί τον παραγόμενο πλούτο;

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΌΠΩΣ Η ΚΑΥΣΗ;

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ:

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ δημόσια-κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων;

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών, φυσικών πόρων και τομέων στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον (όπως είναι επίσης η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η ύδρευση κλπ) στα πλαίσια του κυρίαρχου νεοφιλελευθερισμού.

Στον αντίποδα της ιδιωτικοποίησης, βρίσκεται το μοντέλο δημόσιας-κοινωνικής διαχείρισης των ΑΣΑ, κατά το οποίο η συνολική διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών) στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων (κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση) κρατώντας τα χρήματα που προκύπτουν από την διαχείριση των απορριμμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Για να συννενοηθούμε. Τα εργοστάσια που θέλουν για την Αττική θα κοστίσουν 430.000.000 €, εκ των οποίων τα 140.000.000 € θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τις ποσότητες των προς επεξεργασία απορριμμάτων να υπολογίζονται ετησίως σε 1.350.000 τόνους ΑΣΧΈΤΩΣ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.

Θα πληρώνουμε τον ΙΔΙΏΤΗ για την μέγιστη ποσότητα;

Οι προβλεπόμενοι τζίροι των ιδιωτών θα ανέλθουν σε ύψος της τάξεως των 3.500.000.000 €. ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!

Το δε κόστος διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων από 45 € ανά τόνο που είναι σήμερα θα εκτοξευτεί στα 100 €, με βέβαιη τάση να φθάσει τα 230€ ανά τόνο όταν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η αποκομιδή. Αυτό ετοιμάζουν για όλη την Ελλάδα! Δηλαδή τα ήδη από την κρίση εξαθλιωμένα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν τραγικά την στιγμή που τα ιδιωτικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 1.500.000.000 €.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΠΩΣ «ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ».

Οι κάτοικοι της Τρίπολης ΔΕΝ πρέπει να δεχθούν να δώσουν τον πλούτο τους στους ιδιώτες! Η ΜΟΝΗ λύση είναι η ανακύκλωση στην πηγή και η δημόσια διαχείριση, η πρόταση της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Αυγής, και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα που προωθούν εντέχνως σε όλη την Ελλάδα