Social Icons

Πολιτικές... κουμπαριές


Άρθρο της  Κορίνας Πενέση στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"
Μπορεί πριν από λίγα χρόνια κάποιοι να κατηγορούσαν τον Καραμανλή (ανιψιό) ότι είχε σχηματίσει κυβέρνηση των κουμπάρων, αλλά οι κουμπαριές δεν έλειψαν και δεν λείπουν τόσο από την δεξιά παράταξη όσο και από την αριστερά.
Πρωτοπόρος και «πρωταθλητής» στα κουμπαριλίκια είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Οι κουμπαριές έγιναν κάτι σαν έθιμο στη «δεξιά» παράταξη με στόχο να συσφιχθούν οι σχέσεις εσωκομματικά και να ενισχυθεί η πολιτική πορεία μερικών.
Από την εποχή Μητσοτάκη, λοιπόν, πολλοί κουμπάροι από την ΟΝΝΕΔ αναδείχθηκαν σε σημαντικά στελέχη της κομματικής ιεραρχίας. Δεν ξεχνάμε φυσικά και τον Κωστάκη  Καραμανλή ο οποίος ουκ ολίγες κουμπαριές έχει συνάψει, με πρώτη και καλύτερη αυτήν με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου την κόρη έχει παντρέψει.

Βέβαια πολλές φορές η σχέση των κουμπάρων μπορεί να δοκιμαστεί κάτω από το βάρος μιας πολιτικής διαφοράς.
Η γνωριμία από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του κολλητού του Χρήστου Ζώη από τη Λάρισα, και η κοινή πορεία στη γαλάζια νεολαία οδήγησαν τον πρώτο να βαφτίσει το παιδί του δεύτερου. Όταν ο Ζώης διαφώνησε με το Μνημόνιο και αποχώρησε από τη ΝΔ και όταν ο Στυλιανίδης έγινε υπουργός αυτής της κυβέρνησης, οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν.  Το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία τους τείνει να αποκατασταθεί. 
Άλλη μια φιλική σχέση που εξελίχθηκε σε κουμπαριά (και μάλιστα διπλή) ήταν αυτή του Ιορδάνη Τζαμτζή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επίσης από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ.
Έπειτα όμως από τον ανασχηματισμό, ο πρώτος ένιωσε αδικημένος, πιστεύοντας ότι ο κουμπάρος του και Πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να τον προωθήσει σε  κυβερνητική θέση αλλά δεν το έκανε. Έτσι ψυχράνθηκαν και οι δικές τους σχέσεις.
Τη γραμμή της κουμπαριάς που χάραξε η γενιά που γκριζάρισε σεμνά και ταπεινά, ακολούθησε η γενιά που απέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. Έτσι, ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης και νυν γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος στεφάνωσε τον βουλευτή Πειραιά Κώστα Κατσαφάδο με την κόρη του πρώην δημάρχου Νόρα Μιχαλολιάκου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών περνούν μια δύσκολη περίοδο, ειδικά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά.
Η φιλία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με την Μίκα Ιατρίδου εξελίχθηκε σε κουμπαριά, που όμως «πάγωσε» όταν η βουλευτής από την Ρόδο προσχώρησε μαζί με άλλους στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Έκτοτε η κα Κεφαλογιάννη λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτική και επιλεκτική στις παρέες της.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, την εποχή που είχε τρεις «ισχυρούς» βουλευτές στο δυναμικό του, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη, θέλοντας να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του μαζί τους, έγινε κουμπάρος και με τους τρεις. Έχει βαφτίσει τον γιο του Μάκη Βορίδη, ενώ αποκατέστησε τα πολιτικά του τέκνα, Γεωργιάδη και Πλεύρη, παντρεύοντάς τους. Όλα ήταν καλά μέχρι την στιγμή που οι τελευταίοι προσχώρησαν στη Ν.Δ. Από τότε σταδιακά οι σχέσεις τους χειροτέρεψαν σε τέτοιο βαθμό που ο Καρατζαφέρης είχε δηλώσει σε μια εμφάνιση του στην τηλεόραση: «Δυστυχώς και ο Άδωνις και ο Πλεύρης και ο Βορίδης είναι κουμπάροι μου».
Ο Βορίδης, συνεχίζοντας την παράδοση της κουμπαριάς, πάντρεψε τον γιο του βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη στον Πλαταμώνα.  
Ας μη ξεχνάμε όμως και τα κουμπαριλίκια των ΠΑΣΟΚων τα περισσότερα εκ των οποίων στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουμπαριά του Στουρνάρα με τον Παπαντωνίου. Μέχρι και βίλα στη Σύρο απέκτησε ο ένας δίπλα στον άλλον. Η εμπλοκή της συζύγου του τελευταίου στη λίστα Λαγκάρντ σε συνδυασμό με τον έλεγχο για τα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πάγωσε τις σχέσεις τους.
Κουμπαριές υπάρχουν και στον χώρο της Αριστεράς, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει παντρέψει  τον υπεύθυνο του τομέα αυτοδιοίκησης της ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη. Ανήκοντας και οι δύο παλιά στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού, οι σχέσεις τους πέρασαν μια ψυχρότητα όταν ο τελευταίος δεν ακολούθησε τον  κουμπάρο του στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ.
Αυτά συμβαίνουν με τις κουμπαριές των πολιτικών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για γάμο ή για βάφτιση, μπορεί να βρει κάποιο στέλεχος διαθέσιμο, αρκεί να ικανοποιηθεί με τις υποσχέσεις που θα του δοθούν.
Όσες όμως κουμπαριές και να επιστρατεύσουν,  η κατάσταση των (από)κομμάτων αυτών δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Η Ν.Δ. βρίσκεται σε αποσύνθεση, με καμία προοπτική διεύρυνσής της, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Όσο για την λεγόμενη Αριστερά και ιδιαίτερα την ΔΗΜΑΡ, αυτή δεν σώζεται όχι με κουμπαριές, αλλά ούτε με θαύμα.
Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται και για τις κουμπαριές που είναι αμιγώς πολιτικές και όχι θρησκευτικές. Όπως η περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος γνωστοποίησε την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές την απόφασή του να ξαναγυρίσει στη Ν.Δ…  Αφού λοιπόν ο εν λόγω κύριος δημιούργησε στις εκλογές του Μαΐου ανάχωμα στον Ηλία Κασιδιάρη, τώρα σαν καλό πρόβατο επέστρεψε στο μαντρί.
Μόνη καθαρή πολιτική δύναμη στη χώρα μας, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Για να ξεβρωμίσει ο τόπος από επίδοξους «κουμπάρους», που μόνο συμφέρον τους είναι η πολιτική τους ανέλιξη.