Social Icons

Ένα άρθρο στην “Καθημερινή” για τους Ρομά και η απύθμενη υποκρισία κάποιων


Πολλές φορές χρειάζεται να διαβάσουμε τις απόψεις διαφόρων γραφίδων των καθεστωτικών ΜΜΕ προκειμένου να διαπιστώσουμε την υποκρισία που υπάρχει γύρω μας.
Με αφορμή τα όσα έγιναν στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι (ο Λαός μας τους αποκαλεί με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς, αλλά η πολιτική ορθότητα επέβαλε έναν χαρακτηρισμό, τον οποίο σε μεγάλο βαθμό αγνοούν οι ίδιοι οι... Ρομά) είδαμε να ειπώνονται απόψεις και να γράφονται γνώμες από ανθρώπους του καθεστώτος γύρω από το ζήτημα αυτό, οι οποίες μάλλον δεν συμβαδίζουν με τις γενικότερες «προοδευτικές» τους θέσεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη πάνω στην ροή του λόγου της είπε σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο ζήτημα των Ρομά, ότι «γύρω, εκεί γύρω υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ζουν».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν συνειδητά ή όχι η Βούλτεψη δεν χρησιμοποίησε την λέξη «άλλοι» πριν την λέξη «άνθρωποι». Γνωρίζουμε, όμως, ότι αν αυτή η φράση ειπωνόταν από κάποιον Χρυσαυγίτη, αυτομάτως θα εθεωρείτο ως μια... καραμπινάτη περίπτωση «ρατσιστικής συμπεριφοράς», η οποία και θα ενίσχυε το σαθρό και φαιδρό κατηγορητήριο της «εγκληματικής οργάνωσης». Η περίπτωση, όμως, της Βούλτεψη δεν ήταν η μοναδική, όπου σημειώθηκε ένα μη πολιτικά ορθό «φάουλ» κατά των Ρομά.

Την σκυτάλη πήρε ο σαφέστατα φιλελεύθερων απόψεων Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός στην «Καθημερινή», έγραψε μεταξύ άλλων ότι «άκουσα τον εκπρόσωπο των αγωνιστών Ρομά σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό να λέει πως αν τολμήσει και μπει η αστυνομία στον καταυλισμό "θα χυθεί αίμα γιατί υπάρχουν και μικρά παιδιά". Ακούγοντάς τον δε, αναρωτήθηκα ποία η σχέση των μικρών παιδιών με το αίμα που θα χυθεί και θυμήθηκα κάποιον συνεργάτη ο οποίος εξηγώντας μου τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσω ως το τυπογραφείο του μου επέστησε την προσοχή διότι θα περνούσα από καταυλισμό Ρομά, οι οποίοι ενίοτε πετούν τα μικρά παιδιά στον δρόμο για να ζητήσουν μετά αποζημίωση.

Σκέφτηκα επίσης πώς είναι δυνατόν να λέμε πια με τόση ευκολία "θα χυθεί αίμα"». Επαναλαμβάνουμε ότι ο Θεοδωρόπουλος δεν είναι «δικός μας», αλλά φιλελεύθερος και ως εκ τούτου αντιεθνικιστής. Διατυπώνει, όμως, απόψεις, οι οποίες υποστηρίζονται από πολλούς Έλληνες, όπως ότι οι Ρομά «πετούν τα μικρά παιδιά στον δρόμο για να ζητήσουν αποζημίωση». Κατακεραυνώνει, επίσης, σ' άλλο σημείο την απύθμενη βλακεία που χαρακτηρίζει το ανύπαρκτο κοινωνικά μόρφωμα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «και γιατί έπρεπε να υποστεί η νοημοσύνη μας το τραύμα της ανακοίνωσης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι πρόκειται για "νίκη μειονοτήτων, νίκη των Ρομά και των αλληλέγγυων"; Σας συνιστώ να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των στελεχών του. Έχουν πάνω απ' όλα γλωσσολογικό ενδιαφέρον, αν θέλετε κάποιο υπόδειγμα απολύτως ξύλινης γλώσσας χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα στην πραγματικότητα».

Αυτές οι απόψεις του Θεοδωρόπουλου φαίνεται πως ενεργοποίησαν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά αυτού του «σαϊνιού» της δημοσιογραφίας, που ακούει στο όνομα Άντα Ψαρρά. Πρόκειται για την γνωστή αντιεθνικίστρια, αντιρατσίστρια, αντιφασίστρια -και ποιος ξέρει πόσα ακόμα «αντί» - δημοσιογράφο της «Εφημερίδας των συντακτών», που με τα γραφόμενά της ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την νοημοσύνη μας. Α, ναι, η Ψαρρά είναι και φεμινίστρια, και καταγγέλλει κάθε διάκριση εναντίον του Γυναικείου Φύλου, εκτός και αν πρόκειται για πολύ θρησκευόμενους εβραίους, οι οποίοι αρνούνται να καθίσουν δίπλα σε γυναίκες. Εκεί ο φεμινισμός πάει περίπατο, τρώγοντας την σκόνη της καραμέλας του αντισημιτισμού.

Για να καταλάβετε τι ευρύτητα πνεύματος έχει η εν λόγω δημοσιογράφος, στο παρελθόν είχε δικαιολογήσει, με τον δικό της τρόπο, την «φαεινή ιδέα» του Γιωργάκη Παπανδρέου να φυτέψει ένα φυτό μαζί με την γλάστρα. Μιλάμε, ότι πήγε κόντρα στην γενική εικόνα γελοιοποίησης που προξένησε (και) αυτή η κίνηση του Τζέφρυ, βρίσκοντας προφανώς συμβολισμούς, τους οποίους όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούμε να καταλάβουμε. Επίσης, η μεγάλη αυτή αναλύτρια της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας έγραψε τα εξής εκπληκτικά στην φυλλάδα που την φιλοξενεί, αναφερόμενη στα κακομαθημένα καλόπαιδα που καταδικάστηκαν για την ληστεία στο Βελβεντό: «Αν οι κατηγορίες δεν ήταν τόσο βαριές και οι συγγενείς των κατηγορούμενων γεμάτοι αγωνία ο "τίτλος" της χθεσινής ημέρας θα μπορούσε να είναι "μωρά στο εδώλιο", δεδομένου ότι οι κατηγορούμενοι αλλά και οι φίλοι τους έδιναν την εικόνα μαθητών Λυκείου». Καταπληκτικό! Εξαίσιο! Συγκινητικό! Η Ψαρρά αλλάζει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς κανόνες, αλλά και τους νόμους της Φυσικής. Ολόκληροι μαντράχαλοι που δίνουν «την εικόνα μαθητών Λυκείου», αλλά θυμίζουν «μωρά στο εδώλιο»!

Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι τα μωρά πάνε στο... Λύκειο (και η σοβαρότητα σε κάποια θεατρική επιθεώρηση, προφανώς.). Αν οι προϊστάμενοι της, στην φυλλάδα που αρθρογραφεί, δεν καταλαβαίνουν ότι με τα γραφόμενά της η Ψαρρά προκαλεί τον γέλωτα και γυρίζει μπούμερανγκ η ανθελληνική προπαγάνδα τους, είναι δικό τους πρόβλημα. Τώρα η Ψαρρά επανήλθε με ένα ακόμη άρθρο-«πιλάφι», με το οποίο νομίζει ότι «κατακεραυνώνει» τον εξίσου αντιεθνικιστή, αλλά τουλάχιστον έχοντα κάποια επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, Θεοδωρόπουλο.

Δεν είναι δική μας δουλειά να απαντήσουμε στην διένεξή της με τον Θεοδωρόπουλο για το ζήτημα των Ρομά. Έστω και στο τέλος, όμως, νιώθει την ανάγκη να βγάλει τον δικό της «ρατσισμό» κατά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, γράφοντας ότι «φυσικό είναι τελικά να αναρωτιέται η παρακείμενη του Τ.Θ. αρθρογράφος για το τι νόημα έχει να γίνονται συζητήσεις για την εγκληματική δράση της ΧΑ, τη στιγμή που ο ρατσισμός φωλιάζει παντού, ακόμη και στη διπλανή στήλη της "Καθημερινής"». Χωρίς να θέλουμε να ανοίξουμε, σε καμιά περίπτωση, διάλογο μαζί της, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι το εξής: ας κάνει ένα προσωπικό βήμα, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, και ας πάει να εγκατασταθεί μόνιμα δίπλα στους Ρομά. Αν έχει αμάξι, ας το πάρει και μαζί της για να διαπιστώσει αν όντως ευσταθεί ή όχι ότι πετάγονται παιδιά ξαφνικά μπροστά από τις ρόδες.

Έτσι, θα δώσει ένα προσωπικό παράδειγμα μάχης κατά του ρατσισμού, ενώ ταυτόχρονα θα νιώσει το μεγαλείο της πολυπολιτισμικότητας από κοντά, γνωρίζοντας μια νέα σαγηνευτική κουλτούρα.

Γιώργος Μάστορας