Social Icons

Μαρίν ΛεΠεν:Υπερασπιζόμενοι τα Αρχαία Ελληνικά, υπερασπιζόμαστε τον Γαλλικό πολιτισμό

Ενα θαυμάσιο κείμενο για την Ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό από την Πρόεδρο του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου.
Η Πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου εξέφρασε την αντίθεσή της με την μετονομασία του προγράμματος κατάρτισης μελλοντικών καθηγητών ελληνικών και λατινικών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε “κλασική επιλογή.”
Δεν προκειται για απλή μετονομασία, υποστηρίζει. Η αφαίρεση των εισαγωγικών εξετάσεων για κλασική λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι δείγμα της ολοκληρωτική παραίτησης της κυβέρνησης από την πρόκληση της διατήρησης μιας κοινής κουλτούρας.
Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μας, που δυσφημείται από την αγράμματη ελίτ η οποία διακόπτει τη μακραίωνη ιστορία της Γαλλίας. Ο δεσμός αυτός αποδίδει, αλλά όπως βλέπουμε η λογική του κέρδους και της κερδοφορίας θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα μαθήματα. Υπερασπιζόμενοι την ελληνική και τη λατινική, υπερασπιζόμαστε τον γαλλικό πολιτισμό. Τι θα ήσαν οι μεγάλοι συγγραφείς μας, oi μεγάλοι φιλόσοφοι μας, oi μεγάλοi άνδρες της επιστήμης, χωρίς αυτή την απέραντη ελληνορωμαϊκή κληρονομιά; Χωρίς τα Λατινικά και τα Ελληνικά, δεν θα υπήρχε ο Montaigne, ο Descartes, ο Μολιέρος! Ο Jean Jaurès έγραψε μόλις στην αρχή του εικοστού αιώνα, τη διατριβή του στη Λατινική! Τα Λατινικά και τα Ελληνικά, είτε μας αρέσει είτε όχι, εξακολουθούν να είναι μέρος του πολιτισμού της Γαλλίας ως το κόκαλο, δηλαδή τη γλώσσα του.

Μας κληροδότησαν μνημειώδη έργα που εξακολουθούν να είναι μια τεράστια πηγή σκέψης: τον Πλάτωνα, τον Κικέρωνα, ή ακόμη τον Άγιο Αυγουστίνο.

Όταν ο Σαρκοζί είχε επιτεθεί την πριγκίπισσα της Cleves, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν αγανακτισμένο για την περιφρόνηση για τον πολιτισμό που έδειξε το΄κόμμα του UMP, αλλά ο Holland τώρα επαναλαμβάνει την ίδια πολιτική της καταστροφής του εθνικού μας πλούτου.

Αυτή η διαδικασία δεν περιορίζεται στις αρχαίες γλώσσες. Τα προγράμματα σπουδών σβήνουν ξεδιάντροπα στρώματα της γαλλικής ιστορίας με τη διαγραφή της Ιωάννας της Λωραίνης, του Λουδοβίκου 16ου και του Ναπολέοντα.

Το Εθνικό Μέτωπο, με αγάπη και υπερηφάνεια για την κληρονομιά της χώρας μας δεν αποδέχεται αυτήν την κατάχρηση που είναι η μαζική εγκατάλειψη των αρχαίων γλωσσών, σύμβολο της ήττας της σκέψης, μέσα στην απόλυτη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Είναι απόφασή μας να επαναφέρουμε τις εξετάσεις των Ελληνικών και των Λατινικών όταν αναλάβουμε την εξουσία.

Πηγή