Social Icons

Η ποινικοποίηση της επιβίωσης


Λίγο πολύ όλοι διαβάσαμε ή ακούσαμε για το πρόσφατο περιστατικό στην Κρήτη όπου ένας πολίτης πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δύο κλέφτες που είχαν εισβάλει στην οικία του.
Και σίγουρα όλοι απορήσαμε με την απόφαση της αστυνομίας να τον συλλάβει και να τον κατηγορήσει για πρόκληση σωματικής βλάβης αλλά και για παράβασή του Νόμου περί όπλων. Το αποτέλεσμα είναι οι κλέφτες να κατηγορούνται για πλημμέλημα και ο πολίτης που προσπάθησε να προστατεύσει την οικιακή του ειρήνη να κατηγορείται για κακούργημα.
Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον Ποινικό Νόμο για την άμυνα βλέπουμε πως ο νομοθέτης έχει ποινικοποιήσει την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου για επιβίωση. Βλέπουμε πως ο νομοθέτης απαγορεύει ρητά την χρήση οποιωνδήποτε πυροβόλων όπλων για χρήση αυτοάμυνας ή με την δικαιολογία της υπέρβασης αυτοάμυνα ή με την δικαιολογία των άσκοπων πυροβολισμών - παράνομης χρήσης. Ο εγκληματίας έχει το κάθε δικαίωμα να οπλοφορεί παράνομα, αφού το κράτος αδιαφορεί για τις χιλιάδες των όπλων που κατέκλυσαν το παράνομο εμπόριο, αλλά ο έννομος πολίτης θεωρείται εγκληματίας αν προσπαθήσει να υπερασπίσει την οικία του, την επιχείρηση του ή την οικογένεια του με όπλο. Στην Ελλάδα του 2013 όπου οι συμμορίες με τα καλάσνικοφ αλωνίζουν, όπου γίνονται ένοπλες ληστείες σε περίπτερα και υπεραγορές, όπου εισβάλουν σε οικίας ανθρωπόμορφα αλλοδαπά κτήνη που δολοφονούν και βιάζουν ο Έλληνας είναι ανίκανος να αντιδράσει. 
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και την δυσάρεστη πραγματικότητα . Δηλαδή ότι οι εγκληματίες έχουν χάσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την ανθρώπινη ζωή και ότι ο κάθε πικραμένος εγκληματίας που δεν έχει από τον ήλιο μοίρα οπλοφορεί. Πρέπει να κατανοήσει επίσης ότι η αστυνομία πλέων λόγω πολλών παραγόντων είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα βαρέα εγκλήματα που πραγματοποιούνται στην χώρα μας. Και όχι γιατί αρνούνται οι αστυνομικοί να εκτελέσουν το καθήκον τους, αλλά λόγω της υποστελέχωσης αρκετών Τμημάτων ο χρόνος αντίδρασης ειδικά στην επαρχία μπορεί να είναι πάνω από μία ώρα. Λόγω της έλλειψης υλικών αλλά και εκπαίδευσης είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τους εγκληματίες που περιφέρονται με καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και όλα απαραίτητα αξεσουάρ. Ήδη από το 2005 στην γειτονική Ιταλία έχει υιοθετηθεί το δόγμα του κάστρου (castle doctrine) που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να υπερασπίζονται την ιδιοκτησία τους με βία, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη κλπ.
Στην Ελλάδα όμως αν επιχειρήσεις να υπερασπιστείς την περιουσία σου ή την οικογένεια σου με βία τότε είσαι εγκληματίας. Και με το πρόσφατο περιστατικό που αναφέρω στον πρόλογο φαίνεται για ακόμη μια φορά το κενό της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και η ανικανότητα όσων όλων αυτών στο Προ.Πο. που σαν εγκληματίες και αυτοί αδιαφορούν για την ζωή του Έλληνα.