Social Icons

10Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! ΕΚΘΕΤΗ Η ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ



Αντιμέτωποι με τις προεκλογικές δεσμεύσεις – εξαπατήσεις και τις αντιπολιτευτικές κορώνες βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Πάντζας, Νάσος Αθανασίου κι ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που αφειδώς μοίραζαν διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις σχετικά με τη (μη) λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.
10η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών στη θέση ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
κατά 365 ! ημέρες ( ούτε ο Σγουρός δεν έδινε τόσες ! ) έως 31/03/2016 ενώ το έργο είναι ήδη τελειωμένο.



Το πρόβλημα με τα σκουπίδια γιγαντώνεται μέρα την μέρα και πλέον ώρα την ώρα, εξαιτίας της ανυπαρξίας της Περιφερειακής αρχής.
Ποιον εξαπατά επιτέλους η κ. Δούρου;
Τους κατοίκους ή τον εαυτό της;
Μήπως ξέχασε τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής που έφερε και ψήφισε ο συνδυασμός της, όπου έχουν εγγραφεί 2.000.000 ευρώ για κατασκευή ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού;


Γιατί δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς την ανακύκλωση που τόσο πολύ διατυμπάνιζαν προεκλογικά;
Ως πότε η χωματερή στα Λιόσια θα δέχεται τα σκουπίδια όλης της Ελλάδας;
Μήπως περιμένετε, «αφού ο κόμπος φτάσει στο χτένι» στην Φυλή, να πάτε τα σκουπίδια προσωρινά στο Γραμματικό, όπως κάνουν βόλτες τα σκουπίδια στην Τρίπολη και αλλού;
Γιατί αυτές οι απεγνωσμένες προσπάθειες για να ΜΗΝ εφαρμοστεί η ανακύκλωση;
Γιατί;
Ποια συμφέροντα επικαλείστε;

Στις χωματερές καταλήγουν 81% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 506 κιλά αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και αφορούν το 2013.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στις χώρες της ΕΕ, το 43% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (28% και 15% αντιστοίχως), το 26% ενταφιάστηκε και το 31% αποτεφρώθηκε, ενώ την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε το 16%, κομποστοποιήθηκε το 4% και ενταφιάστηκε το 81% των αστικών αποβλήτων.



Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (64%), στην Αυστρία (59%), στο Βέλγιο (55%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στην Εσθονία (64%) και στη Δανία (54%).

Εξάλλου, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 481 κιλά σκουπιδιών τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 506 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο. Τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Λουξεμβούργιοι (653 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (624 κιλά) και οι Γερμανοί (617 κιλά).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Τα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Οι θέσεις μας για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι μονόδρομος!
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και η αυτοδιοικητική της έκφραση, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ, προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα 4 κάδων.

Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρόταση μας προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων.

Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις ελάχιστες ποσότητες υπολειμμάτων.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

· Καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων.

· Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο.

Με γνώμονα την εμπειρία και γνώση του όλου διαχρονικού προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων κρίνεται απολύτως αναγκαία η εφαρμογή κατά προτεραιότητα της ιεράρχησης των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης, σύμφωνα με την αντεστραμμένη πυραμίδα προτεραιοτήτων της Ε.Ε.


Επομένως, πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις :

– Για την Πρόληψη

– Για την αλλαγή της σημερινής πολιτικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας με την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

– Για επιπλέον συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών

– Για εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) οργανικών με ειδικό κάδο

– Για χρήση μηχανικών κομποστοποιητών σε μεγάλους παραγωγούς οργανικού υλικού.

Η δρομολόγηση των παραπάνω δράσεων θα αλλάξει την δυναμική της παραγωγής υπολειμμάτων προς επεξεργασία και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον αριθμό και την δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας τους.

Πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων λοιπόν με:

· Διαλογή στην πηγή!

· Ανταποδοτική για τους πολίτες ανακύκλωση – κομποστοποίηση

· Επαναχρησιμοποίηση!

Η διαχείριση με πρόληψη-μείωση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:
· αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων

· μειώνονται οι τιμές ένεκα αποφυγής περιττών εξόδων (πχ συσκευασίας) με όφελος για τους καταναλωτές

· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης

· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια

Η διαχείριση με επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:

· αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων

· εξοικονομείται εισόδημα για τους πολίτες (τα επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα είναι φθηνότερα)

· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης

· δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο

· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια

Η διαχείριση με ανακύκλωση-λιπασματοποίηση των απορριμμάτων προτείνεται διότι:
· αποφεύγεται μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων

· αποφεύγεται μέρος των φόρων που αντιστοιχούν στο κόστος της περιβαλλοντικής βλάβης

· δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο

· εξοικονομούνται πόροι (πρώτες ύλες και ενέργεια)

· τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να κατανέμονται κοινωνικά δίκαια, εφόσον η διαχείριση δεν γίνεται από ιδιωτική επιχείρηση, αλλά από φορείς των τοπικών κοινωνιών.

Για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ τα Aστικά Στερεά Απορρίμματα (ΑΣΑ) έχουν αξία.


Ιστορικά, τα ΑΣΑ αντιμετωπίσθηκαν ως άχρηστα σκουπίδια, ως πρόβλημα προς απαλλαγή και γι’ αυτό η αρχική αντιμετώπισή τους ήταν η διάθεσή τους σε ΧΑΔΑ ή στην καλύτερη περίπτωση σε ΧΥΤΑ. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι επιστημονικές έρευνες, καθώς και πρακτικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι η μείωση-πρόληψη μέρους των ΑΣΑ (εξοικονόμηση πόρων – ενέργειας), η επαναχρησιμοποίηση του τμήματος των ΑΣΑ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από επισκευή-επεξεργασία, η ανακύκλωση άλλων τμημάτων των ΑΣΑ (πχ χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα κλπ), η κομποστοποίηση-λιπασματοποίηση του οργανικού κλάσματος μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων, στη δημιουργία νέου πλούτου.


Τα ΑΣΑ, έχουν αξία. Αποτελούν είτε πρώτες ύλες είτε ενδιάμεσα προϊόντα, που η επεξεργασία τους μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή νέων προϊόντων. Τα ΑΣΑ, αφού προέρχονται από προϊόντα, έχουν ενσωματωμένη εργατική δύναμη και υπεραξία (που ιδιοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και οι διαχειριστές της υπεραξίας), τις οποίες πλήρωσαν τελικά οι πολίτες αγοράζοντας τα προϊόντα. Τα ΑΣΑ λοιπόν, αποτελούν πλούτο που ανήκει στους πολίτες. Ενσωματώνοντας νέα εργατική δύναμη κατά την επεξεργασία και διαχείριση των ΑΣΑ μπορούν να παραχθούν νέα προϊόντα, μπορεί να παραχθεί νέος πλούτος.

Και εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Ποιός θα διαχειρισθεί τα ΑΣΑ, θα αποφασίσει για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου και θα καρπωθεί τον παραγόμενο πλούτο;

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΌΠΩΣ Η ΚΑΥΣΗ;

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ:


ΓΙΑΤΙ ΘΈΛΟΥΜΕ δημόσια-κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων;
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών, φυσικών πόρων και τομέων στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον (όπως είναι επίσης η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η ύδρευση κλπ) στα πλαίσια του κυρίαρχου νεοφιλελευθερισμού.

Στον αντίποδα της ιδιωτικοποίησης, βρίσκεται το μοντέλο δημόσιας-κοινωνικής διαχείρισης των ΑΣΑ, κατά το οποίο η συνολική διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών) στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων (κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση) κρατώντας τα χρήματα που προκύπτουν από την διαχείριση των απορριμμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Για να συννενοηθούμε. Τα εργοστάσια που θέλουν για την Αττική θα κοστίσουν 430.000.000 €, εκ των οποίων τα 140.000.000 € θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τις ποσότητες των προς επεξεργασία απορριμμάτων να υπολογίζονται ετησίως σε 1.350.000 τόνους ΑΣΧΈΤΩΣ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.

Θα πληρώνουμε τον ΙΔΙΏΤΗ για την μέγιστη ποσότητα;

Οι προβλεπόμενοι τζίροι των ιδιωτών θα ανέλθουν σε ύψος της τάξεως των 3.500.000.000 €. ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!

Το δε κόστος διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων από 45 € ανά τόνο που είναι σήμερα θα εκτοξευτεί στα 100 €, με βέβαιη τάση να φθάσει τα 230+€ ανά τόνο όταν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η αποκομιδή. Αυτό ετοιμάζουν για όλη την Ελλάδα! Δηλαδή τα ήδη από την κρίση εξαθλιωμένα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν τραγικά την στιγμή που τα ιδιωτικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 1.500.000.000 €.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΠΩΣ «ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ». ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.

Ηλίας Παναγιώταρος – Βουλευτής Β’ Αθήνας
Περιφερειακός Σύμβουλος – Επικεφαλής της Παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική».