Social Icons

CAPITAL-ΙΣΤΙΚΟ ΚΟΝΤΡΟΛ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ… ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ



Κλειστές έως στις 6 Ιουλίου θα παραμείνουν, οι τράπεζες. Κλειστά θα είναι και τα ΑΤΜ για αύριο Δευτέρα, ώστε να προετοιμαστούν για τα capital controls, και θα ανοίξουν την Τρίτη.

Αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσδιοριστούν και τα όρια των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμεινουν κλειστές οι τράπεζες για όλη τη εβδομάδα. Για όσο διάστημα δεν ανοίγουν οι τράπεζες, θα παραμείνει κλειστο και το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Οι ιδιώτες θα μπορούν να σηκώνουν μέσω των ΑΤΜs ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα καθοριστεί. Υπάρχουν σενάρια ότι το όριο μπορεί να είναι στα 60 ευρώ την ημέρα, ενώ άλλες πηγές το τοποθετούν στα 100 ευρώ.

Απεριόριστες θα είναι οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και μέσω web banking, εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι πιστωτικές κάρτες πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες, καθώς αν οι τράπεζες είναι κλειστές δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα και οι επιχειρηματίες δεν θα δέχονται πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν θα γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.

Επιπλέον οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα όρια των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν το ρίσκο.

Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και για τις χρεωστικές κάρτες, κατά τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα, και η χρήση τους ευθυγραμμιστεί με τα νέα όρια ημερήσιων συναλλαγών

Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

– Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.